Recepty - přílohy
Kváskový chléb
Suroviny:
- 290g žitné mouky
- 200g pčeničné mouky
- 420g kvásku(návod na přípravu kvásku je níže)
- 200ml vody
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
Postup:
Nejdřív si připravíme kvásek:
1. den:
Do hodně velké sklenice (objem tak 2 litry) si nasypte 70g celozrnné
žitné mouky a přilejte asi 70ml vody a zamíchejte. Vzniklé těsto by
mělo mít konzistenci kaše. Hrdlo sklenice přikryjte potravinářskou
folií (nebo sáčkem) a upevněte gumičkou. Nechte stát na teplém místě
(25 až 30°C).
2. den:
Následující den by měl mít kvásek nakyslou chuť(pokud nemá tak ho
dejte někam kde je větší teplo) a nesmí smrdět po acetonu (pokud ano,
tak ho vyhoďte a začněte znovu). Do sklenice přidejte 70g mouky a asi
70ml vody a dobře promíchejte. Kvásek by zase měl mít konzistenci
kaše. Přikryjte folií, upevněte gumičkou a dejte do tepla.
3. den:
Postupujte stejně jako 2. den.
4. den:
Postupujte stejně jako 2. den.
5. den:
Zkontrolujte kvásek jestli je v pořádku a můžete začít péct.
Pár rad pro kvásek:
Pokud chcete mít jistotu, že se vám kvásek nezkazí, můžete přidat na
začátku do mouky sušený žitný kvásek (ve zdravé výživě od firmy
natural, na obalu je motýlek, nebo z dm). Pokud nemáte dostatečně
teplé místo pro kvásek, používejte vlažnou vodu a sklenici zabalte do
utěrky. Nezapomeňte si vždy část kvásku schovat pro příští pečení,
uschovejte ho v ledničce v nedovřené sklenici a jednou týdně
přikrmujte(70g žitné mouky a 70ml vody). Pokud chcete zase začít péct,
tak kvásek přikrmte(70g žitné mouky a 70ml vody), po asi 6hodinách
(kvásek mezi tím vyběhnul nahoru a začal zase padat) zase přikrmte
(70g žitné mouky a 70ml vody) a znova po 6hodinách (kvásek vyběhne a
spadne) přikrmte (70g žitné mouky a 70ml vody). Nechte 6 hodin (klidně
i dýl) v teple a pak můžete jít péct.
Teď se konečně dostáváme k samotnému pečení. Nejdřív si připravíme těsto. V míse smíchejte žitnou a pšeničnou mouku, sůl a kmín(podle chuti můžete přidat i nějaké semínka, osmaženou cibuli nebo bylinky). Přidejte kvásek a vodu a vypracujte těsto(možná budete potřebovat trochu víc vody). Těsto by se nemělo lepit a mělo by být dostatečně husté. Těsto nechejte asi 30 minut kynout. Na plech nasypte trochu hladké mouky a na ní vytvarujte chleba(můžete udělat kulatý nebo oválný, je to jedno). Nechte kynout asi 4 hodiny v teple. Potřete vodou a dejte péct do trouby předehřáté na 200 až 250 °C na 20 minut. Potom troubu nastavte na 175°C a chléb dopečte(asi 40 minut).
Pokud chcete péct celožitný chléb, tak použijte míň vody, místo pšeničné mouky dejte žitnou a nechte kynout v misce a až pak dejte na plech, nebo ho pečte ve formě. Jinak by se vám chleba hodně rozjel do stran.