Recepty - omáčky
Svíčková omáčka
Z tohoto množství uděláte asi dvě až tři porce.
Suroviny:
- 2 hrsti syrové cizrny
- 3 mrkve
- 1 malý celer
- 1 kořenová petržel
- 1 cibule
- bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky celého pepře
- 500 ml vody
- hladká mouka
- olej
- sůl
- citronová šťáva
Postup:
Cizrnu si den předem namočte a potom ji v nové vodě uvařte doměkka (cca 1 hodina). Mezitím si veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. V hrnci na oleji nejdřív osmažte cibuli a až zesklovatí tak přidejte i zbytek zeleniny a smažte dokud nebude zelenina místy lehce do hněda. Potom malou část zeleniny oddělte na talířek a ke zebytku zelenininy přilijte vodu a přidejte koření. Přiklopené vařte do změknutí zeleniny.
Až je zelenina měkká, tak vyndejte celé koření a zeleninu rozmixujte ponorným mixérem. Znovu přivěďte k varu, podle potřeby dohustěte moukou rozmíchanou ve vodě a dosolte a okyselte citronovou šťávou. Slijte vodu z cizrny a přidejte k ní zeleninu, kterou jste si dříve dali na stranu a podle potřeby přilijte trochu oleje a ohřejte.
Svíčkovou omáčku můžete podávat také se seitanem nebo se sojovými kostkami a s houskovým knedlíkem.