Recepty - omáčky
Paprikový kečup
Z tohoto množství uděláte asi dvě přesnídávkové skleničky kečupu.
Suroviny:
- 3-5 velkých paprik
- 1 velké rajče
- 1 malá cibule
- 1 lžíce octu
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 6 chilli papriček(nebo míň)
- 2-4 stroužky česneku
- 6 kuliček celého zeleného pepře(černý ne, je moc tvrdý)
Postup:
Papriky, rajče a cibuli očistěte a pokrájejte na menší kousky. Dejte vařit do hrnce společně s octem, cukrem, solí, utřeným česnekem, nakrájenými chilli papričkami(pro jemnější chuť je nechte vcelku) a zeleným pepřem. Vařte dokud nebude rajče rozpadlé a papriky měkké. Podle potřeby přilévejte vodu. Paprikový kečup můžete rozmixovat nebo nechat i s kousky.
Kečup poté můžete zavařit do skleniček od přesnídávek. Rozmixovaný kečup znovu přiveďte k varu. Mezitím si připravené skleničky i víčka vypláchněte vařící vodou. Skleničky pak plňte vařícím kečupem, otřete okraje skleničky, ihned zavřete víčkem a otočte pevně zavřenou skleničku dnem vzhůru.
Po vychladnutí můžete skleničky zpátky přetočit víčky nahoru a překontrolujte, jestli mají všechna víčka propadlý střed dovnitř. Pokud ho některá sklenička nemá propadlý, tak ji dejte do ledničky a brzy spotřebujte.