Recepty - omáčky
Jablečné chutney
Z tohoto množství uděláte asi dvě přesnídávkové skleničky chutney.
Suroviny:
- 3 velká jablka
- 3 chilli papričky(může být i víc)
- 3 lžíce rozinek
- 1-3 stroužky česneku
- 3 lžíce octu
- 3 lžíce cukru
- špetka soli
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 1 nové koření celé
- 1 hřebíček celý(koření)
- 3-6 kuliček celého zeleného pepře
Postup:
Jablka očistěte a i se slupkou nakrájejte na tenké plátky nebo půlplátky. Jednu chilli papričku očistěte, důkladně zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky(pokud máte sušenou chilli papričku, tak ji natrhejte). Zbylé dvě chilli papričky nechte vcelku. Česnek očistěte a utřete. Všechno dejte do hrnce a nechte vařit dokud se nezačnou jablka rozpadat. Poté vyndejte nové koření a hřebíček(celý zelený pepř i celé chilli v chutney nechejte).
Chutney poté můžete zavařit do skleniček od přesnídávek. V průběhu vaření si připravené skleničky i víčka vypláchněte vařící vodou. Skleničky pak plňte vařícím chutney(do každé skleničky dejte jednu celou chilli papričku, která se v něm vařila), otřete okraje skleničky, ihned zavřete víčkem a otočte pevně zavřenou skleničku dnem vzhůru.
Po vychladnutí můžete skleničky zpátky přetočit víčky nahoru a překontrolujte, jestli mají všechna víčka propadlý střed dovnitř. Pokud ho některá sklenička nemá propadlý, tak ji dejte do ledničky a brzy spotřebujte.