Recepty - omáčky
Dušená kapusta
Z tohoto množství uděláte asi dvě porce.
Suroviny:
- 1 malá kapusta
- 2-4 brambory
- 3-6 stroužků česneku
- hladká mouky
- sůl
- pepř
- olej
- voda
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Odstraňte seschlé listy z kapusty, opláchněte ji a rozkrojte na čtvrtiny. Potom vykrojte tvrdý košťál a vyhoďte ho. Zbytek kapusty nakrájejte na proužky a vařte společně s brambory ve vodě se špetkou soli.
Až jsou brambory a kapusta měkké, tak z nich slijte vodu a zatím si je odložte na stranu. V hrnci udělejte jíšku z oleje a hladké mouky, nalijte vodu, rozmíchejte a pak přidejte kapustu. Ještě asi 5 minut povařte a podle potřeby dohustěte moukou rozkvedlanou ve vodě nebo přilejte vodu. Potom do kapusty přidejte utřený česnek a podle chuti dosolte a opepřete.
Dušenou kapustu můžete podávat se seitanem nebo se sojovými kostkami.