Recepty - omáčky
Domácí kečup
Z tohoto množství uděláte asi dvě přesnídávkové skleničky kečupu.
Suroviny:
- 4 velká rajčata
- 1 středně velké jablko
- 1 malá cibule
- 1 lžíce octu
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 hřebíček celý(koření)
- 1 menší bobkový list
- 1 nové koření celé
- špetka pepře
Postup:
Rajčata a jablka očistěte(slupku můžete nechat, romixuje se, pokud nechcete mít v kečupu semínka z rajčat, tak je vydlabejte ven) a nakrájejte na menší kousky, cibuli nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce společně s octem, cukrem, solí a kořením. Přilijte trochu vody a přiveďte k varu. Vařte dokud se nebudou jablka rozpadat. Potom vyndejte celé koření a směs rozmixujte(nebo ji nemusíte mixovat, v tom připadě ale radši oloupejte jablko i rajčata, nebo je aspoň nakrájejte na menší kousky).
Kečup poté můžete zavařit do skleniček od přesnídávek. Rozmixovaný kečup znovu přiveďte k varu. Mezitím si připravené skleničky i víčka vypláchněte vařící vodou. Skleničky pak plňte vařícím kečupem, otřete okraje skleničky, ihned zavřete víčkem a otočte pevně zavřenou skleničku dnem vzhůru.
Po vychladnutí můžete skleničky zpátky přetočit víčky nahoru a překontrolujte, jestli mají všechna víčka propadlý střed dovnitř. Pokud ho některá sklenička nemá propadlý, tak ji dejte do ledničky a brzy spotřebujte.