Recepty - místo masa
Tofu
Suroviny:
- 1 litr sojového mléka (použijte neochucené)
- asi 1 lžíci citronové šťávy
- koření dle vaší chuti
Postup:
Sypké koření vmíchejte do sojového mléka(nemusíte použít žádné). Do mléka zamíchejte citronovou šťávu a nechte ustát. Potom sraženinu přeceďte přes plátýnko. Sraženinu i s plátýnkem umístěte do nádoby s dírami (pod ni si dejte talířek). Plátýnko natáhněte i přes horní část sraženiny, nahoru položte plošinku, zmáčkněte a zatěžte. Nechte zatížené klidně i do druhého dne. Čím déle bude tofu zatížené tím bude pevnější. Hotové tofu můžete ještě naložit do sojové omáčky.
Na výrobu tofu se dá koupit speciální nádoba, nebo si můžete udělat svoji vlastní z nějaké plastové misky a jejího víčka. Stačí do plastové misky udělat několik děr z boků i zespodu a víčko zastřihnout tak, aby se vlezlo dovnitř misky (nebo místo víčka použijte druhou stejně velkou misku).