Recepty - místo masa
Fazolová sekaná
Suroviny:
- 2 hrsti fazole
- 2 lžíce sojové mouky (nebo cizrnová mouka)
- mouka na zahuštění
- sůl
- pepř
- majoránka
- sladká paprika
- 1 větší cibule
- 4 - 6 stroužků česneku
- 1 - 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 - 2 mrkve
- 4 lžíce kremžské hořčice
- voda
- olej
Postup:
Fazoli si den dopředu namočte. Druhý den ji uvařte, nechte vychladnout, slijte většinu vody a fazole rozmačkejte nebo rozmixujte (když zbude pár fazolí vcelku tak to ničemu nevadí).
Očistěte mrkev, cibuli a česnek. Mrkev nastrouhejte na jemno, cibuli nakrájejte na kostičky, česnek utřete a přidejte k rozmačkané fazoli. Ochuťte solí, pepřem, majoránkou, paprikou, lahůdkovým droždím a kremžskou hořčicí.
Přidejte dvě lžíce oleje, sojovou mouku a promíchejte. Pokud se směs hodně rozpadá tak přidejte vodu a mouku. Utvořte vlhčí těsto.
Na plech (nebo pekáček) dejte pečicí papír, mírně ho namažte olejem a přímo na něm vytvarujte sekanou z připraveného těsta (udělejte dlouhý kopeček). Povrch sekané potřete ještě trochou oleje a pečte asi 30 - 60 minut v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby v průběhu pečení občas pokropte trochou vody a na posledních 5 minut ještě přetřete olejem.
Současně můžete na tomtéž plechu upéct brambory rozkrojené na měsíčky posypané solí a kmínem jako přílohu k sekané.