Recepty - místo masa
Chilli klobásky
Z uvedeného množství uděláte asi 7 větších klobásek. Udané množství koření je pro jemnější verzi klobásek, proto se nebojte klidně dát koření víc. Podle chuti můžete do klobásek přidat i jiné ingredience, dobré je například lahůdkové droždí (tak 2 lžíce), mleté sezamové nebo loupané konopné semínka, kousky usušené papriky, nori vločky,...
Suroviny:
- 200g pšeničného lepku
- 30g sojové mouky
- 1 malá cibule
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 1 lžička pepře
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička nakrájených chilli papriček
- 1 lžička oregána
- 1 lžička soli
- 6 stroužků česneku
- 200ml studené vody
- 2 lžíce oleje
- 4-6 lžic sojové omáčky
Postup:
Do mísy nasypte lepek, mouku, lněná semínka, pepř, papriku, chilli, oregáno a sůl. Vše promíchejte. Potom přidejte česnek, cibuli, olej, sojovou omáčku a vodu (vody radši míň a pak přilít další). Vše důkladně promíchejte vidličkou(měla by vám vzniknout hromada malých hrudek a ne jedna velká hrouda).
Přichystejte si alobal a nastříhejte ho na větší pláty. Nyní na alobal umístěte část těsta, vytvarujte klobásku a srolujte do alobalu. Nezapomeňte zakroutit konce. Takto postupujte dokud máte nějaké těsto.
Nachystejte si hrnec na vaření v páře (nebo normální hrnec a pařáček), nalijte tam dostatečné množství vody a dejte vařit. Do hrnce naskládejte klobásky a nechte asi 30 minut vařit v páře. Pokud se z hrnce během této doby odpaří všechna voda tak nezapomeňte dolít další vodu.
Uvařené klobásky nechte vychladnout. Potom je vybalte z alobalu a nechte je ještě chvíli vychladnout. Potom je můžete uskladnit v ledničce nebo mrazničce. Klobásky pak stačí ohřát ve vodě.