Recepty - hlavní chody
Maki sushi
Suroviny:
- rýže na sushi
- voda
- rýžový ocet
- sůl
- cukr
- okurka, mrkev, avokádo...
- nori řasa
- wasabi
- sojová omáčka
Postup:
Sushi rýži dobře propláchněte a vařte asi 12 minut (do vyvaření vody). Poté nechte ještě asi 15 minut odpočinout pod pokličkou.
Očistěte zeleninu a nakrájejte ji na dlouhé proužky. V mističce si smíchejte rýžový ocet, sůl a cukr a přimíchejte do rýže.
Na sushi matku si položte plátek nori řasy lesklou stranou dolů a naneste blíže k vám asi do třičtvrtě řasy ochucenou rýži. Doprostřed rýže naskládejte podélně zeleninu nakrájenou na proužky. Navlhčete vzdálenější okraj řasy bez rýže a pomocí sushi matky řasu s rýží a zeleninou srolujte a umáčkněte aby byla rolka pevná. Takto připravenou rolku nakrájejte opravdu ostrým nožem na 6 - 8 koleček.
Kolečka sushi naskládejte na talířek řezanou stranou nahoru. Podávejte se sojovou omáčkou a s wasabi pastou. Sushi se tradičně jí pomocí čínských hůlek popřípadě i přímo rukama.