Recepty - chuťovky
Česnekové krekry
Suroviny:
- 500g hladké mouky
- 1 kypřící prášek na pečení
- 2 lžíce mletých lněných semínek(nemusí být)
- 1 lžička granulovaného česneku nebo 1 lžíce jemně nastrouhaného česneku
- 1 lžička soli
- špetka pepře
- 4 lžíce oleje
- 250ml vody
- 3lžíce vody a špetka soli na potření
- sezamové semínko na posypání
Postup:
Do mísy nasypte mouku. Přidejte prášek na pečení, lněné semínka, česnek, sůl a pepř. Promíchejte a přilijte olej a vodu. Vypracujte tužší nelepivé těsto(podle potřeby přidejte buď vodu nebo mouku).
Těsto rozdělte zhruba na poloviny. Na pečícím papíru vyválejte tenkou placku a tu rozdělte na čtverečky pomocí rádýlka a i s pečícím papírem přeneste na plech. To samé udělejte i s druhou částí těsta. Pokud chcete můžete místo obyčejných čtverečků udělat pomocí vykrajovátek různé tvary a ty pak naskládat na plech(nebo na pečící papír na plechu).
Těsto potřete vodou se solí a posypte sezamovým semínkem(nebo čímkoliv podle chuti). Pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 15 až 25 minut. Potom troubu vypněte a krekry v ní nechte ještě dosušit. Hotové krekry od sebe oddělte a nechte vychladnout.
Do těsta na krekry můžete také přidat asi půl hrnku lahůdkového droždí. Budou pak chutnat trochu jako sýrové.