Magazín - živiny
Vápník
Vápník je nejhojněji se vyskytujícím minerálem v lidském těle. Jeho doporučená denní dávka je nejčastěji udávána jako 700 až 1 000 miligramů. Vápník je důležitý pro kosti, zuby a nehty, správnou funkci srdce, svalů a nerové sustavy. 99% vápníku přítomného v lidském těle se nachází v kostech a zubech, zbývající 1% se nachází v krvi a měkkých tkáních. Pro využití vápníku je důležité přijímat také dostatečné množství vitamínu D a hořčíku. Zároveň je důležité zamezit zbytečnému vyplavování vápníku z těla. Z tohoto důvodu je vhodné snížit množství konzumované soli a kyselinotvorných potravin.
Nedostatek vápníku způsobuje křivici, osteoporózu, zvýšenou kazivost zubů, měkké a třepící se nehty a bílé flíčky na nehtech (ty ovšem můžou vzniknout i mechanickým poškozením).
Vápník se nachází ve větším množství ve většině listové zeleniny, semenech (zejména máku), ořeších, ovesných vločkách, obohacených sojových mlékách a v minerálních vodách.
V pestré veganské stravě založené na nerafinovaných celozrnných potravinách se nachází dostatečné množství vápníku, jeho suplementace tedy není nutná.
Doporučené dávkování vápníku
- 700 až 1 000 miligramů denně
Konkrétní zdroje vápníku
- mák (1 400mg/100g)
- mandle (238mg/100g)
- karob (344mg/100g)
- melasa (555mg/100g)
- brokolice (40mg/100g)
- vařená cizrna (46mg/100g)
- cizrnová mouka (178mg/100g)
- pomeranče (47mg/100g)
- tahini (666mg/100g)
- celozrnná mouka(40mg/100g)