Magazín - potraviny
Luštěniny
Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů, vlákniny, vitamínů skupiny B a také minerálních látek jako je vápník, fosfor a železo.
- Čočka
Tato luštěnina existuje ve více druzích. Kromě klasické zelené čočky seženete také žlutou a červenou čočku a máte také na výběr jestli zvolit neloupanou nebo loupanou.
Čočka obsahuje 26% bílkovin a je bohatým zdrojem vápníku, železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínů skupiny B.
Základní přípravou čočky je ji namočit na zhruba hodinu, ovšem toto je možné i vynechat a následně vařit zhruba 30 - 45 minut. Vyjímkou je loupaná červená čočka, která se nemusí vůbec namáčet a je hotová již za 10 - 15 minut.
Čočku je možné připravit jako přílohu na kyselo přidáním octu a soli nebo ji můžete smíchat s podušenou zeleninou a s kari kořením, dále je výborná do polévek a salátů nebo ji také můžete místo vaření nechat naklíčit a pak použít na chleba nebo pro zpestření do salátu.
- Fazole
Fazole existuje ve více velikostech a také ve více barvách. Běžně seženete například fazole bílé, červené, hnědé, černé a nebo také zelené mungo fazole.
Fazole obsahují 21% bílkovin a jsou bohatým zdrojem vápníku, železa, draslíku a také vitamínů skupiny B.
Běžnou úpravou fazolí je vaření ovšem mungo fazole se připravují klíčením a následně se mohou používat do salátů nebo i jen tak na chleba. Fazole můžete koupit i v konzervě již uvařené a ušetřit tak čas s jejich namáčením a vařením.
Z fazolí je možné udělat kromě klasických fazolí v rajčatové omáčce a fazolové polévky také karbanátky, pomazánky a můžete je zkusit přidat i na pizzu nebo k zapékané zelenině.
- Hrách
Hrách se vyskytuje čerstvý nebo také sušený zelený a sušený žlutý hrách.
Hrách obsahuje 23% bílkovin a je bohatým zdrojem fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku a také vitamínů skupiny B.
Čerstvý hrách se může jíst i jen tak, nebo si ho můžete přidat do salátu. Sušený hrách je pak potřeba namočit přes noc a následně vaříme asi 1 hodinu.
Hrách můžeme použít do salátů, na slané kaše, do polévky nebo do dušené zeleniny.
- Cizrna
Cizrnu můžete koupit klasicky sušenou, nebo semletou na cizrnovou mouku.
Cizrna obsahuje asi 25% bílkovin a je bohatým zdrojem B2, B6, kyseliny listové a železa.
Cirnu připravíme tak, že ji přes noc namočíme a následně vaříme v čerstvé vodě asi 1 hodinu. Cizrnu můžete také koupit již uvařenou v konzervě. Dále také můžete použít cizrnovou mouku, která může zastoupit vajíčko při obalování, v omeletě, palačinkách i pečených buchtách.
Mezi klasické pokrmy z cizrny patří například falafel nebo hummus ovšem skvěle chutná i v kombinaci s dušenou zeleninou.
- Sója
Sóju můžete koupit jak klasicky sušenou, tak již zpracovanou a to například ve formě sojové mouky, sojových kostek, tofu, tempehu, sojového mléka a dalších.
V soji najdete 35% bílkovin a v sojových kostkách dokonce 50% bílkovin. Sojové boby jsou dobrým zdrojem lecitinu, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, železa, vitamánů B, vitamánu K a vitamínu E.
Sojové boby je potřeba přes noc namočit a následně vařit asi 2 a půl hodiny. Oproti tomu sojové kostky staší povařit asi 30 minut v osolené vodě následně tuto slít a podle potřeby sojové kostky i trochu vyždímat od přebytečné vody.
Ze soji si můžete připravit domácí sojové mléko a ze zbytek pak použít na výrobu pomazánky nebo třeba přidat do leča. Sojové kostky najdou své využití zase při vaření číny nebo i guláše.