Veganské recepty

Ověřit CSS! Ověřit HTML!

Návštěvní kniha

Magazín - potraviny

Luštěniny

Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů, vlákniny, vitamínů skupiny B a také minerálních látek jako je vápník, fosfor a železo.

  • Čočka

    Tato luštěnina existuje ve více druzích. Kromě klasické zelené čočky seženete také žlutou a červenou čočku a máte také na výběr jestli zvolit neloupanou nebo loupanou.

    Čočka obsahuje 26% bílkovin a je bohatým zdrojem vápníku, železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínů skupiny B.

    Základní přípravou čočky je ji namočit na zhruba hodinu, ovšem toto je možné i vynechat a následně vařit zhruba 30 - 45 minut. Vyjímkou je loupaná červená čočka, která se nemusí vůbec namáčet a je hotová již za 10 - 15 minut.

    Čočku je možné připravit jako přílohu na kyselo přidáním octu a soli nebo ji můžete smíchat s podušenou zeleninou a s kari kořením, dále je výborná do polévek a salátů nebo ji také můžete místo vaření nechat naklíčit a pak použít na chleba nebo pro zpestření do salátu.

  • Fazole

    Fazole existuje ve více velikostech a také ve více barvách. Běžně seženete například fazole bílé, červené, hnědé, černé a nebo také zelené mungo fazole.

    Fazole obsahují 21% bílkovin a jsou bohatým zdrojem vápníku, železa, draslíku a také vitamínů skupiny B.

    Běžnou úpravou fazolí je vaření ovšem mungo fazole se připravují klíčením a následně se mohou používat do salátů nebo i jen tak na chleba. Fazole můžete koupit i v konzervě již uvařené a ušetřit tak čas s jejich namáčením a vařením.

    Z fazolí je možné udělat kromě klasických fazolí v rajčatové omáčce a fazolové polévky také karbanátky, pomazánky a můžete je zkusit přidat i na pizzu nebo k zapékané zelenině.

  • Hrách

    Hrách se vyskytuje čerstvý nebo také sušený zelený a sušený žlutý hrách.

    Hrách obsahuje 23% bílkovin a je bohatým zdrojem fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku a také vitamínů skupiny B.

    Čerstvý hrách se může jíst i jen tak, nebo si ho můžete přidat do salátu. Sušený hrách je pak potřeba namočit přes noc a následně vaříme asi 1 hodinu.

    Hrách můžeme použít do salátů, na slané kaše, do polévky nebo do dušené zeleniny.

  • Cizrna

    Cizrnu můžete koupit klasicky sušenou, nebo semletou na cizrnovou mouku.

    Cizrna obsahuje asi 25% bílkovin a je bohatým zdrojem B2, B6, kyseliny listové a železa.

    Cirnu připravíme tak, že ji přes noc namočíme a následně vaříme v čerstvé vodě asi 1 hodinu. Cizrnu můžete také koupit již uvařenou v konzervě. Dále také můžete použít cizrnovou mouku, která může zastoupit vajíčko při obalování, v omeletě, palačinkách i pečených buchtách.

    Mezi klasické pokrmy z cizrny patří například falafel nebo hummus ovšem skvěle chutná i v kombinaci s dušenou zeleninou.

  • Sója

    Sóju můžete koupit jak klasicky sušenou, tak již zpracovanou a to například ve formě sojové mouky, sojových kostek, tofu, tempehu, sojového mléka a dalších.

    V soji najdete 35% bílkovin a v sojových kostkách dokonce 50% bílkovin. Sojové boby jsou dobrým zdrojem lecitinu, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, železa, vitamánů B, vitamánu K a vitamínu E.

    Sojové boby je potřeba přes noc namočit a následně vařit asi 2 a půl hodiny. Oproti tomu sojové kostky staší povařit asi 30 minut v osolené vodě následně tuto slít a podle potřeby sojové kostky i trochu vyždímat od přebytečné vody.

    Ze soji si můžete připravit domácí sojové mléko a ze zbytek pak použít na výrobu pomazánky nebo třeba přidat do leča. Sojové kostky najdou své využití zase při vaření číny nebo i guláše.

Autor: Hana Ryšková e-mail:hana.ryskova@seznam.cz
web bude nejspis brzo smazany - zkopirujte si co chcete a vyuzijte jak chcete